Merhaba Değerli Okurlar,
Bu yazımda, son dönemde dünya genelinde yazar adayları arasında çok popüler bir kavram olan ‘’Kişisel Yayıncılık’’ kavramından ve bu kavramın içeriğinden bahsedeceğim.
Kişisel Yayıncılık / Kendi Kendine Yayıncılık nedir? Kısaca, bir yazarın eserini herhangi bir yayınevine başvurmadan, kitabın tüm süreçlerini kendisinin yöneterek eserini yayımlamasıdır.
Türkiye’de 2019 yılında yayımlanan kitap sayısı TÜİK verilerine göre 61.512. Bu rakamlar okurlar için iyi bir haber olsa da yazar adayları için durum biraz değişiyor. Yayımlanan kitap sayısının bu kadar fazla olması yayınevlerinin yayımlayacakları kitaplar konusunda titiz davranmalarına sebep oluyor. Bu nedenle bazı yazar adaylarının dosyaları kabul edilemiyor. Bu durum bazı yazar adaylarının yazım hayatının kısa süreli olmasına yol açıyor. Kişisel yayıncılık ise yazarlara yeni bir kariyer yolu açıyor.
Kişisel Yayıncılığın Avantajları Nelerdir?
Kitabınızın üretim miktarını siz belirlersiniz. Yayınevleri yayımlayacakları yeni kitapların adetlerini çoğunlukla ilk baskı için 500-1000 adet olarak belirlerler. Yazarlık sürecine yeni başlayan kişiler için tanınmamak bu konuda büyük bir dezavantajdır. Bu sebeple yayınevi riske girerek bu adetlerde kitapları basar. Ancak sizlerden bu riske ortak olmanızı isteyerek, iyi bir kitap basım ücreti talebinde bulunurlar. Piyasadaki iyi yayınevlerinin herhangi bir ücret talebi olmasa da buralarda yeni yazarların yer bulması oldukça zordur. Kişisel yayıncılık ise sizlere talep ettiğiniz miktarda üretim imkanı sağlar. Paranız da cebinizde kalmış olur.
Bazı yayınevlerinin sabit yayım politikaları olabilir. Örneğin; yayımlayacakları kitaplarda hep aynı kitap boyutunu ve yazı tipini seçmeleri gibi. Kişisel yayıncılık ise sizi bu konuda özgür kılar ve hayalinizdeki kitabı istediğiniz şekilde oluşturmanıza izin verir.
Yayınevleri yazarlara genellikle peşin ödeme yapmazlar. Bunun yerine ödeme için belirli zaman dilimleri - 3ay ve 6 ay olur genelde - belirlerler. Yazara sabit bir telif oranı verirler. Telif oranı kitabınızın satış fiyatı üzerinden olur. Bu oran yeni yazarlar için oldukça düşüktür.
Yayınevleri yeni yazarlara telif oranı olarak en fazla %3 ve %7 arasında bir rakam verir. Sözleşmenizde ödeme için belirlenen zaman diliminin sonunda eserinizin satış adeti ne kadar ise hak edişinizi hesabınıza yatırırlar. Eğer eserleri iyi satan bir yazar değilseniz telif oranınız düşük olacağı için belirlenen süre sonunda elinize geçen miktar oldukça düşük olur. Kişisel yayıncılıkta ise durum sizin lehinizedir. Satış adeti başına kârınız oldukça fazladır.
Kişisel yayıncılık sürecinde kitabınızın tüm aşamalarını (İç sayfaları düzenleme, dil hatalarını düzeltme, tasarım gibi) sizler yaparsınız. Aslında bu bir dezavantaj olarak gözükse de, bu durum yazarlarımızın kitaplarıyla daha iyi bir ilişki kurmasına ve yayıncılık sektörünü daha iyi anlamalarını sağlar. Kitap Baskı ailesi olarak, aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamak için her zaman hazırız. Çoğu zaman yardımımıza ihtiyacınız olmasa da bir sorunla karşılaşırsınız bizlerin sizler için burada olduğunu bilmelisiniz.
Kitap Baskı ailesi olarak kitabınızı yayımlama sürecinde yanınızda bulunmaktan mutluluk duyarız. Sorularınızı telefonla, maille, Instagram sosyal medya hesabı üzerinden @kitapbaski bizlere iletebilirsiniz.