İster ilk baskıyı arayan bir kitap koleksiyoncusu olun, ister bir ders kitabının en son kopyasını arayan bir öğrenci olun, bir kitabın hangi baskısına sahip olduğunuzu bulmak çok önemlidir. Çoğu yayıncı bilgileri sizin için düzenleyecek olsa da, bulmak yine de zor olabilir. Kitabınızı dikkatlice inceleyerek, bir kitabın hangi baskısına sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Telif Hakkı Sayfasını Kontrol Etme
Kitabın baskısını belirten metni arayın. Bazen yayıncı, kitabın hangi baskısına sahip olduğunuzu telif hakkı sayfasının altına açıkça yazacaktır. "Birinci Baskı" ifadesini ve ardından yılı arayın. Şanslıysanız, telif hakkı sayfası her baskının yayınlandığı yılları listeleyecektir.
• Kitabın yayıncısı ilk yayınlandıktan sonra değiştiyse, baskı numarası sıfırlanır. Bu, teknik olarak aynı kitabın iki veya daha fazla ilk baskısı olabileceği anlamına gelir.
• Kitabın "gerçek" ilk baskısı, kitabın ilk baskısında metnin ilk kez yayınlandığı zamandır.
Kitabın telif hakkıyla korunduğu yılı ve yayınlandığı zamanı kontrol edin. Sayfanın üst kısmında "Metin telif hakkı" ifadesini bulun. Telif hakkı yılı ve yayın yılı aynıysa, büyük olasılıkla kitabın ilk baskısına sahipsinizdir. Eğer farklılarsa, kitabın daha sonraki bir baskısına sahip olduğunuzu bileceksiniz.
• Telif hakkı, yayından farklı bir zamanda alınmışsa, tarihler ilk baskıda farklılık gösterebilir.
• Kitabın metninde düzenlemeler yapılmışsa, telif hakkı tarihi altında birden fazla yıl listelenmiş olabilir. Kararınızın temeli olarak daima en son yılı kullanın.