Merhaba Değerli Okurlar,
Bu yazımız da son dönemde çok popüler olan talep üzerine baskı yönteminden bahsedeceğim. Yazımızın, kitabını kendi yayınlamak isteyen yazar adaylarına fikir vereceğini umuyorum.
Bilmeniz gereken şu ki; kitabınızı kendiniz yayınlamak istiyorsanız önünüzde iki seçenek vardır:
Peki, talep üzerine baskı yöntemi nedir? Dilerseniz, konuyu yakından inceleyelim.
Talep Üzerine Baskı Yöntemi Nedir, Nasıl Çalışır?
Nedir?
Talep üzerine baskı, ürünlerinizi (kitap, tişört, promosyon daha birçok şey olabilir.) kendi markanız altında sipariş başına satmak için yaptığınız süreçtir. Önceden üretim yapmaz, gelen taleplere göre üretim yaparsınız.
Talep üzerine baskı, kitaplarını bastırmak isteyen yazarlar için oldukça kullanışlı ve uygun maliyetli bir baskı yöntemidir. Kitaplarınızı müşterileriniz sipariş ettikçe bastırırsınız. Bu da baskı için önceden giriş maliyeti ödememeniz anlamına gelir. İhtiyacınız olduğu kadar üretim yaparsınız. Kitabınızı isterseniz 1 adet, isterseniz 10, 100, 1000 adet bastırırsınız.
Bu baskı yöntemi ile yayıncılık (kitabını yayınlama) herkese açık hale gelmiştir. Bu yöntem ile yayınlamanın maliyetleri oldukça düşüktür. Günümüzde birçok yazar, kitaplarını bu şekilde yayımlayarak para kazanmaktadır.
Dijital baskı teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ofset baskı ile aynı kalitede kitaplar üretilebilmektedir. Dijital baskı hizmetinin daha ucuz, daha hızlı, az adetli üretime olanak sağlaması, kendisine olan yönelimi artıyor. E-ticaret ile uğraşan üreticiler daha fazla bu alana yönelmeye devam ediyor.
Talebe Göre Baskı
Geleneksel ofset/matbaa baskısından oldukça farklıdır. Günümüzde Yayınevleri/yayıncılar hala geleneksel yöntem ile binlerce kopya basarlar. Matbaada maliyetlerinizin düşmesi için en az 1000 kitap bastırmalısınız. Bu yöntemle ise müşteri tarafından satın alma işlemi gerçekleşmeden kitap basılmaz. Bu da büyük masraflara girme riskini ortadan kaldırır.
Stok Yok
Matbaada gerçekleştirdiğiniz üretimin en az 1000 adet (maliyetlerinizin düşük olması için) olması gerekir. Bu da bu ürünlerin bir depoda saklanması gerektiği anlamına gelir. Ürünlerinizi koyduğunuz deponun nemli, rutubetli, havasız bir ortam olmaması gerekir. Böyle bir deponun kira maliyeti sizin oldukça yüksek olacaktır. Aksi halde kitaplarınızın kapaklarında şişmeler, sayfalarda bozulmalar meydana gelebilir. Bu sebeple talep üzerine baskı depo masraflarını azaltmak için harika bir yöntemdir.
Üretim Süresi
Talep üzerine baskı yöntemi ile kitabınızı satıyorsanız dikkate almanız gereken konu, sipariş geldikten sonraki üretim süresidir. Elinizde ürününüzün stoğu olmayacağı için ürününüzü satarken bir üretim süresini belirtmelisiniz. Müşterilerinizin bu bilgiyi bilmesinde fayda var. Bu baskı yöntemi ile 1 – 3 iş günü içerisinde ürünleriniz üretilecektir.
Revize Edersiniz
Kitabınızı güncelleyebilmeniz bu konuda bir diğer önemli avantajdır. Elinizde baskılı ürününüz olmadığı için ürününüzü kolaylıkla revize edebilir, eklemeler ve çıkarmalar yapabilirsiniz. Baskılarda çıkan hatalar üretiminiz daha düşük adetlerde gerçekleştiği için telafi edilmesi daha kolaydır.
Düşündüğünüzde 1000 adetlik bir kitabın üretiminden hata çıkması halinde telafisi hiçte kolay olmayacaktır. Bu da bir hata durumunda sizi büyük maliyetlerden kurtarmış olacaktır.
Kitap Baskı olarak, sahip olduğumuz baskı teknolojileri sayesinde (dijital ve ofset baskı teknolojisi) müşterilerimizin istediği adetlerde (1 adet – 100.000 adet) üretim yapabiliyoruz.
Sonuç olarak; bir fikri olan herkes ilham verici bir şey yaratabilir. Çevrimiçi alışveriş siteleri ve kargo ağı ile bunu herkese kolay ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.
Üzerinize düşen, sadece riskleri hesap edip hareket geçmektir.