Sepetim () %100 Güvenli Alışveriş

Yazı Dizisi II - Yazarlık Serüveni: Bir Kitap Nasıl Yazılır

Yazı Dizisi II - Yazarlık Serüveni: Bir Kitap Nasıl Yazılır | edulal.com

Merhaba Değerli Okurlar,

‘Yazarlık Serüveni’ adını verdiğimiz yazı dizimizin 2. yazısı ile karşınızdayız. Yazı dizimizin ilk konusu ''Yazmaya Başlamadan Önce'' hakkındaydı. Yazılarımızın ve çalışmalarımızın yazar adaylarına, yazmaya gönül verenlere yol göstermesini umuyoruz.

Şimdi bir kitap nasıl yazılır, bu süreçte neler yapılır onlara yakından bakalım.

Başlayın

Başlamak… Kolay görünen ama bir o kadar da zor olan bir durumdur yazarlar için. Bir fikirle, başlıkla ya da cümleyle yazmaya başlayabilirsiniz. Bir kez başladıktan sonra fikirlerinizin kağıda nasıl hızlıca döküldüğünü gördükçe çok şaşıracaksınız.

Önemli olan başlamaktır. Bir fikir, bir cümle ya da bir kelimeyle…

Dikkatinizi Toplayın

Verimli yazabilmek için çalışma masanızı ya da her nerede yazıyorsanız bulunduğunuz ortamı dikkatinizi dağıtacak tüm unsurlardan arındırın. Bu şekilde kendinize en iyi başarı şansını vermiş olursunuz.

Gürültü de dikkate almanız gereken önemli bir etken. Bazı yazarlar için gürültü problem oluşturmasa da, bazen odaklanmanız için sessiz bir ortam gerekebilir.

Güçlü Giriş ve Güçlü Son

Okurlarınızı daha yazınızın ilk paragrafında eserinizin içine çekmelisiniz. Okurlarınızı etkilemediğinizde kitabınızı okumak için kendilerinde istek bulamayacaklardır. Bu sebeple iyi başlangıç yapmak için zaman ayırın. Okurlarınızın metinle alakalı merak duymalarını ve daha fazlasını öğrenmelerini sağlayın.

Kitabınızın sonunu etkili bir şekilde yazın. Kitapların sonların her zaman iyi hatırlanır.

Sade Olun

Uzun cümleler yerine kısa ve sade cümleleri tercih edin. Fikirlerinizi olabildiğince en sade ve öz şekilde ifade edin. Resmi bir dil yerine samimi bir dil kullanın. Akademik bir kitap yazmıyorsanız kitabınızda kullandığınız resmi dil okurlarınızın sıkılmasına sebep olacaktır.

Hikâyenize, anlatınıza bir şey katmayan cümleleri, paragrafları metninizden çıkarın.  

Kitabınızı Bölümler Halinde Yazın

Kitabınız kendi başına her ne kadar bir bütünse de bölümlerden oluştuğunu unutmayın. Kitabınızı bölümler halinde yazmanız bölümler üzerinde daha fazla çalışmanızı sağlayacaktır. Bu sayede eserinizin bölümleri daha iyi olacak ve kitabınızın çerçevesi bir o kadar sağlam olacaktır.

Not Defteriniz Olsun

İlham perilerinin ve iyi fikirlerin nerede geleceği hiç belli olmayabilir. Bu sebeple yanınızda her zaman bir not defterinizin bulunması, aklınıza gelen fikirleri not etmek için yararlı olacaktır.

Kitabınızı yazma sürecine girdiğinizde başka işlerle uğraşsanız, meşgul olsanız dahi beyniniz arka planda kitabınızın üzerinde düşünmeye devam eder. Bir bakmışsınız kitabınızla alakalı aklınıza çok iyi bir fikir gelmiş. Bu değerli fikirlerin uçup gitmemesi için yanınızda bir not defteri taşımanız sizin faydalı olacaktır.

Revize Edin

Usta yazarların bile ilk taslakları hiçbir zaman tamamen hazır olmaz. İlk taslağınızın üzerinden defalarca geçmeniz gerekebilir. Yazarlığın en iyi öğrenildiği yerlerden birisi de metinlerinizi revize etmektir.

Okuyun, Okuyun ve Daha Çok Okuyun

Yazmaktan hoşlanıyorsanız, muhtemelen okumayı da seviyorsunuzdur. Farklı türde kitaplar okumak sizlere yeni bakış açısı kazandırır. Farklı yazarların yazım tarzlarını deneyimlersiniz. Bununla kalmaz kelime dağarcığınızı genişletirsiniz.

Önemli olan bir yazar adayının oldukça çok okumasıdır. İlgi duyduğunuz alanlarda okuma yapıyorsanız hem okumaktan büyük zevk alırsınız hem de okumalarınızı artırırsınız.

Sonuç olarak yazmak bir süreç işidir. Burada en önemli nokta bu sürecin başından sonuna kadar her anından zevk almanızdır. Siz yaptığınız işten ne kadar keyif alıyorsanız, okurlarınız da eserinizden o kadar keyif alacaktır.

Yazmak her ne kadar zor bir süreç gibi görünse de oldukça keyifli ve bir o kadar da öğretici bir süreçtir.

Yorumlar (0)

Henüz hiçbir yorum yapılmamış.
kitap baskı - kitapbaski.com WhatsApp Destek Hattı