Sepetim () %100 Güvenli Alışveriş

Yazı Dizisi III – Yazarlık Serüveni: Bir Kitap Nasıl Yayımlanır?

Yazı Dizisi III – Yazarlık Serüveni: Bir Kitap Nasıl Yayımlanır? | edulal.com

Merhaba Değerli Okurlar,

‘’Yazarlık Serüveni’’ adını verdiğimiz yazı dizimizin son konusu ile karşınızdayız. Yazı dizimizin ilk konusu ‘’Yazmaya Başlamadan Önce’’ , ikinci konusu ise ‘’Bir Kitap Nasıl Yazılır?’’ üzerineydi.

Son yazımız ise, bir kitabın nasıl yayımlanacağı ile ilgili. Bir kitabı yayımlanın iki temel yöntemi var. Bunlardan ilki geleneksel yayıncılık dediğimiz, kitabınızın bir yayınevi tarafından okurlarla buluşturulması. İkinci ise bloğumuzda uzun uzun bahsettiğimiz kişisel yayıncılık/kendi kendine yayınlama yöntemi.

Her iki yayımlama yönteminin de kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Hazırsanız her ikisine de yakından bakalım.

Geleneksel Yayıncılık ile Bir Kitap Nasıl Yayımlanır?

Geleneksel yayıncılıkta yayınevleri tüm riskleri kendileri alırlar. Düzenleme, redaksiyon, üretim, tasarım, satış ve pazarlama ile yayınevi ilgilenir. Süreç içerisindeki birçok masrafı üstlenir.

Kitabınız üzerinde çalışırsınız ve elinizde 1 taslak olur. Kitabınızın taslağı bittikten sonra kitabınızın hangi yayınevinin çizgisine yakın olduğunu düşünmelisiniz. Hangi yayınevinde kitabınızın yayımlanmasını dilerdiniz. Bu yayınevlerine karar verdikten sonra sırasıyla bu yayınevleri ile iletişime geçmelisiniz.

Yayınevleri genellikle yeni dosyaları mail yoluyla –posta yöntemiyle nadiren- kabul ederler.  Yayınevleri yoğunluklarına göre size dönüş yapacaktır. Bazı yayınevlerine giden dosya sayısı fazla olacağı için sizi geri dönüş konusunda bekletebilirler. Bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Dosyanız yayınevine ulaştıktan sonra yayınevinde çalışan editörler dosyanızı okur. Editörler yayın kurulunda görüşülecek dosyaları belirlerler.  Bir kitabı yayımlayıp, yayımlamamayı karar veren ise yayın kuruludur. Ancak editörler değerli gördükleri metinleri, yayın kuruluna götürürler. Yayın kurulunda kitap hızlı bir şekilde ele alınır ve yayımlanıp, yayımlanmayacağına karar verilir.

Geleneksel Yayıncılığın Avantajları:

1- Kitabınızın üretilmesinden dağıtılmasına kadar olan süreçlerin birçoğu ile yayınevi ilgilenir.

2- Genellikle sizden kitabınızın basımı için herhangi bir ücret istemezler.

3- Ürünün reklamı, pazarlaması için bütçe ayırmanıza gerek kalmaz.

4- Daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

Dezavantajları

1- Yayınevleri kitabın üretimden okura ulaşmasına kadar tüm aşamalarda risk alarak masraf yaptığı için yazarlara ödeyeceği telif oranı oldukça düşüktür. Yayınevleri haklı olarak yaptıkları masrafları karşılamaları gerekir.

2- Yayınevlerine gelen dosya sayıları fazla olduğu için metninizin yayın kurulundan geçmesi için çok fazla edebi nitelik barındırıyor olması gerekir. Eseriniz ne kadar iyi olursa olsun farklı sebeplerden ötürü (hedef kitlesinin dar olması, yayınevinin felsefesine uymaması gibi) kabul edilemeyebilir.

3- Yayınevleri kitap yayımlayarak iyi bir amaca hizmet etseler de sonuçta ticari bir işletmelerdir. Hayatlarına devam edebilmeleri için ürünlerinden kar etmeleri gerekir. Yatırım yaparken daha geniş kitleleri hedefler. Daha dar ilgi alanını konu alan eserleri yayınlamayı tercih etmeyeceklerdir.

4- Süreç oldukça yavaş ilerler. Dosyanızı gönderdikten sonra geri dönüş için uzunca bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.

5- Yazarlık geçmişiniz yoksa alacağınız telif miktarı düşük olacaktır. Genellikle yayınevleri yeni yazarlara kitabın satış fiyatı üzerinden %3 - %5 arası telif öderler. Diyelim; kitabınızın satış fiyatı 20 lira olsun. %3 telif alırsanız satış başına 0,60 kuruş, eğer %5 telif alırsanız 1 liralık bir telif ücreti alırsınız. Ödemelerinizi ise 3 ay – 6 aylık dönemler sonrasında alırsınız. Paranız hemen elinize geçmez.

 

Kişisel Yayıncılık

Zihninizdeki kitap fikrinden, okura bulaşmasına kadar olan tüm süreçlerle ilgilenmenin size düştüğü yayınlama yöntemidir. Yazarlar için kişisel yayıncılığın avantajlarında daha önceki yazımızda değinmiştik.

Avantajları

1- İstediğiniz adetlerde üretim yapabilirsiniz. İsterseniz yüksek adetli üretim yaparak birim maliyetinizi düşürürsünüz, isterseniz talebe göre üretim yaparak elinizde stok bulundurmazsınız.

2-  Bu yayıncılık yönteminde süreçler yorucu da olsa yayıncılığı A’dan Z’ye tüm yönleriyle tecrübe edersiniz.

3-  Kitabınızın yayıncısı siz olduğunuz için, eğer kitabınızın kalitesine güveniyorsanız kitabınızdan kazanacağınız para oldukça fazla olacaktır. Maliyetler çıktıktan sonra tüm kâr sizindir.

4-  Fiyatı siz belirlersiniz. (Geleneksel yayıncılıkta yayıncı belirler.)

5- Kitabınız üzerinde rahatlıkla düzenleme yapabilirsiniz.  

Dezavantajları

1- Süreçlerin yoğunluğundan ötürü epey yorulabilirsiniz.

2- Tüm işleri, sorumluluğunu sizler üsteleneceksiniz. Bu da süreç içerisinde bazen motivenizin düşmesine sebep olacaktır. Ancak tüm yorgunluklarınız, emeklerinizin karşılığını gördüğünüzde, kitabınıza gelen güzel bir yorumla uçup gidecektir.

Sonuç olarak her iki yayımlana yönteminin de kendisine göre harika yönleri vardır. Önemli olan neyi amaçlıyorsunuz ona karar vermelisiniz. Amacınıza göre hareket etmelisiniz.

Yorumlar (0)

Henüz hiçbir yorum yapılmamış.
kitap baskı - kitapbaski.com WhatsApp Destek Hattı